Samen vanuit verdieping bouwen

Wake Up in Nederland is groeiende, het leeft en het inspireert. Dit is alleen mogelijk, omdat enthousiaste Wake Uppers de Sangha-bijeenkomsten begeleiden en hun eigen (stabiele) beoefening delen met anderen. Ook zetten steeds meer Wake Uppers zich in om andere activiteiten, zoals dagen van Aandacht (Events) en Retraites mede te organiseren, of met hun aanwezigheid te ondersteunen. Deze Wake Uppers zijn dus eigenlijk Sangha-bouwers :) ! Sangha-bouwers ontstaan vanzelf. Het zijn beoefenaars die ruimte ervaren om te begeleiden en er ook nog plezier aan beleven. Het betekent niet dat dit mensen zijn die geen uitdagingen meer ervaren in hun beoefening. Sterker nog, Sangha-bouwen brengt weer hele nieuwe uitdagingen met zich mee.

Zoals de Vijf Aandachtsoefeningen zijn geschreven om eenieder te ondersteunen in de beoefening van alledag, zo zijn de Veertien Aandachtsoefeningen geschreven om te ondersteunen in de beoefening van het Sangha-bouwen. Maar het blijkt dat deze Aandachtsoefeningen nog maar weinig bekend zijn bij Wake Uppers in Nederland. Dat is balen, want ze zijn zo mooi! Hoe leuk zou het zijn, om samen met andere Wake Uppers een verdiepingsprogramma te volgen, waarin er volop aandacht is voor de Veertien Aandachtsoefeningen en voor het uitwisselen van ervaringen over Sangha-bouwen?

Meer weten? Lees dan vooral verder!

De Veertien Aandachtsoefeningen zijn uitgebreider en concreter nog dan de Vijf Aandachtsoefeningen. Ze zelf bestuderen is dus al heel verrijkend. Erover delen met anderen en ondersteuning ervaren van doorgewinterde Sangha-bouwers is echter nog weer van een hele andere orde. We horen dat Sangha-bouwers zich soms eenzame kartrekkers voelen, die op zoek zijn naar manieren om het weer meer samen te doen. Dit is een wiel wat niet keer op keer opnieuw uitgevonden hoeft te worden natuurlijk! De Veertien Aandachtsoefeningen gaan nog het meest leven als je je er structureel in verdiept. En als je ze vervolgens aanneemt wordt je daarmee ook lid van de Orde van Interzijn: een gemeenschap van leken en monniken & nonnen, die een brug vormen tussen de kloostergemeenschap en de Sangha’s over de hele wereld. De Orde van Interzijn is opgericht tijdens de Vietnam oorlog, door Thich Nhat Hanh. De eerste Ordeleden werden in 1966 ingewijd en inmiddels zijn er in Nederland zo’n 30 Ordeleden actief. Van deze Ordeleden zijn er zes ingewijd als dharma leraar door Thây.

De Orde van Interzijn bestaat dus zonder uitzondering uit Sangha-bouwers. Alleen.. ontbreekt Wake Up nog geheel in de Orde! En dat is jammer, want er zijn veel Wake Up-Sangha-bouwers en die brengen een hele mooie energie in, met enthousiasme, creativiteit en een speelsheid, die in andere Sangha’s niet altijd vanzelfsprekend is. Niet zo gek dus dat steeds meer Sangha’s roepen dat ze meer samen met Wake Up willen gaan doen :) Vanuit Wake Up wordt gezien dat bij gezamenlijke Events de uitbundige energie gemakkelijk overslaat en keer op keer tot inspirerende bijeenkomsten leidt, waarin de som zeker meer is dan de afzonderlijke delen.

Maar stel je wordt Ordelid, wat dan? Ordeleden beoefenen met de ondersteuning van hun locale Sangha en met ondersteuning van de overige Ordeleden, waarmee zij sowieso twee maal per jaar samen komen. Zij gaan natuurlijk gewoon verder met het Sangha-bouwen wat zij al deden. Daarnaast kunnen zij er voor kiezen om bij te dragen aan het ondersteunen van andere Sangha’s, door bijvoorbeeld het Sangha-Opbouw weekend mede te organiseren (verschillende Wake Uppers doen dit nu ook al trouwens), het organiseren van Dagen van Aandacht en nationale en/ of internationale Retraites.

En het verdiepingsprogramma? Sinds 2010 biedt de Orde een tweejarig verdiepingsprogramma aan voor Sangha-bouwers die de Veertien Aandachtsoefeningen willen aannemen. Vijf keer per jaar komen deze ruim een dag samen met andere ‘aspiranten’, meestal in Tricht. We zouden het heel erg leuk vinden, als zich dit jaar meerdere Wake Uppers zouden aansluiten bij dit verdiepingsprogramma. De eerste aanmelding is al binnen :) !

De energie die Wake Up inbrengt, vinden wij van grote waarde voor de Orde. Wie weet kunnen we elkaar werderzijds inspireren en ondersteunen? Heb je de Vijf Aandachtsoefeningen al aangenomen en wil je meer over dit verdiepingsprogramma weten en/of je aanmelden? Laat dit dan voor 1 juli weten, door een mail te schrijven naar aanmeldingOI@aandacht.net. We zien je namelijk graag dit najaar in Tricht!

Met warme groet,

Françoise Pottier en Verena Bottcher

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.