Het Sangha Inspiratie Weekend

Ervaringen van een nuchtere Noorderling in betoverend Biezenmortel

Met een tweepersoons delegatie van de Wake Up sangha Groningen vertrokken wij op vrijdag 30 oktober naar Biezenmortel. Waar? Ja, die plek met dat prachtige oude klooster omringd door een heerlijk rustgevend landgoed. Die 3 uur rijden helemaal waard! De weer-buddha’s waren het weekend met ons: een zachte herfst met volop zon die de bladeren van de bomen in al hun kleurenpracht deed belichten.

Het thema van het weekend was ‘Inspire and Get Inspired’, waarbij 18 Wake Uppers cross country aanwezig waren tezamen met zo’n 25 iets-minder-jonge en mooie mensen van Leven in Aandacht (LIA). Hoewel ‘sangha opbouwen’ niet onze primaire motivatie was voor deze retraite, vielen de puzzelstukjes al snel heel mooi op hun plek. Sangha Groningen heeft namelijk recentelijk een van de vaste begeleiders vaarwel moeten zeggen vanwege zijn vertrek voor onbepaalde tijd naar Plum Village. Daarmee zal helaas ook de vaste locatie niet lang meer bestaan. Veel beweging en trilling dus in het hoge Noorden (geen aardbeving). Inspiratie vanuit andere steden was dus erg welkom! En die was er volop, door Wake Up leden onderling maar ook van Leven in Aandacht en niet in de laatste plaats door de bezielende en inspirerende leiding van Renée en Margriet en van de LIA-orde Françoise en Hilly. Tijdens verschillende programma-onderdelen werd de hele groep verdeeld in families, en als Wake Up vormden we een hechte familie wat vanaf de eerste dharma-sharing al tot onbedwingbare knuffelneigingen leidde.

Wat uit onze ‘inspiratie-deelronde’ naar voren kwam, was dat naast de formele meditatiebeoefeningen (de bel, intern weerbericht, dharmatalk en -sharing) ook juist informele activiteiten voor verbinding zorgen, zoals samen eten of wandelen door bos of over het strand, samen lachen. Contactoefeningen zoals oogcontact of subtiel aanraken (‘knuffelmeditatie’) werden ook benoemd als verbindend. Afwisseling in begeleiding kan vooral voor degenen die vaak begeleiden even een moment van ontspanning zijn. Total relaxation en loopmeditaties zijn ook fijne afwisselingen. Het zou ook een idee kunnen zijn om aan het begin van de avond af te stemmen waar behoefte aan is (ontspannen of juist actief). Er kan dan ad-hoc begeleiding plaatsvinden als meerdere aanwezigen zich comfortabel voelen in het begeleiden. Voor nieuwe aanwas in de sangha zou het een goed idee zijn om een warm, informeel ontvangst te creëren, met wat uitleg over de verschillende onderdelen, zoals het buigen, de bel, en de buddha. Van belang is vooral om alle avonden in een ongedwongen sfeer te houden waar fouten maken en vals zingen er gewoon bij horen en er volop gelachen mag worden.

Het weekend vloog voorbij en die heerlijke flow namen we mee terug naar het Noorden. We hopen binnenkort onze intrede te nemen in een prachtig historisch pand in hartje centrum van Groningen voor onze wekelijkse meditaties. Daar gaan we vrolijk verder met “oh fill my heart…”.Al met al was het een super leuke en ontspannen retraite met hartverwarmende mensen en echt een aanrader voor volgend jaar!

Met een glimlach,

Matthijs en Danique

(Wake Up Groningen)

1 Comment

Post a Comment